17 Φεβρουαρίου 2023

 Ένας ενοχλητικός ξηρός βήχας διακόπτει την ομιλία σας;

 1. Ξηρός βήχας: τι είναι
 2. Ξηρός βήχας: αιτίες και παράγοντες κινδύνου
 3. Ξηρός βήχας: συμπτώματα
 4. Ξηρός βήχας: θεραπείες και θεραπείες

Εάν ταλαιπωρηθήκατε κάποτε από ξηρό βήχα, αντιλαμβάνεστε πόσο ερεθιστικός μπορεί να είναι. Αυτό που ξεκινά ως γαργάλημα στο πίσω μέρος του λαιμού σας μπορεί να γίνει επίμονος και με διάρκεια. (1) Η σωματική δυσφορία ενός βήχα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αμηχανία, ειδικά εάν εργάζεστε με ανθρώπους και πρέπει να μιλήσετε πολύ.

Όταν εμφανίζεται ένας ξηρός βήχας, μπορεί να αφαιρέσει τη χαρά της συνομιλίας με φίλους ή να μοιραστείτε τις καλύτερες στιγμές της ημέρας με  την οικογένειά σας.

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τον βήχα σας;  Ποιες θεραπείες θα λειτουργήσουν για να καταπραΰνετε τα συμπτώματά και να διατηρήσετε έναν ξηρό βήχα υπό έλεγχο έως ότου το σώμα σας θεραπευτεί;

Εδώ θα βρείτε μερικές πληροφορίες σχετικά με τον ξηρό βήχα, από τους παράγοντες ενεργοποίησης και τα συμπτώματα έως τις θεραπευτικές επιλογές.

Ξηρός βήχας: τι είναι

Ξηρός βήχας: τι είναι

Ένας ξηρός βήχας συνδέεται συνήθως με φλεγμονή των βλεννογόνων στο λαιμό, οι οποίες έρχονται σε επαφή με ερεθιστικά, αλλεργιογόνα ή εξωτερικά παθογόνα(2,3)

Ο  ίδιος ο βήχας είναι ένας αμυντικός μηχανισμός με τον οποίο το σώμα προσπαθεί να καθαρίσει την ανώτερη αναπνευστική οδό (δηλαδή τα ρουθούνια, τον φάρυγγα και τον λάρυγγα) από ιούς, βακτήρια και άλλα επιβλαβή στοιχεία που διαφορετικά θα μπορούσαν να φτάσουν στους πνεύμονες. (2,3) Η λειτουργία τους ως φράγμα προστασίας είναι ο λόγος που η μύτη και ο  λαιμός είναι τόσο ευαίσθητα σε λοιμώξεις.

Ξηρός βήχας: αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Ξηρός βήχας: αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Ενώ οι ιογενείς λοιμώξεις των ανώτερων αναπνευστικών οδών ή  οι φλεγμονώδεις ασθένειες των βρόγχων είναι συνήθως υπεύθυνες για τον ξηρό βήχα, υπάρχουν και άλλες αιτίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.  Ο προσδιορισμός της πιθανής αιτίας εξαρτάται από το αν ο βήχας διαρκεί λιγότερο από 2-3 εβδομάδες (οξύς) ή 8 εβδομάδες ή περισσότερο (χρόνιος). (3)

Οι πιο κοινές αιτίες περιλαμβάνουν: (4,5)

 1. Άσθμα και αλλεργίες: η έκθεση σε αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ο επίμονος ξηρό βήχα
 2. Η λαρυγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και φλεγμονή στο λαιμό
 3. Ξηρός αέρας: η παραμονή σε ξηρά περιβάλλοντα μπορεί να ερεθίσει το στοματικό βλεννογόνο
 4. Ερεθιστικοί παράγοντες: ο καπνός, η σκόνη και τα μολυσμένα περιβάλλοντα διεγείρουν έναν βήχα με συριγμό
 5. Γαστροισοφαγική παλινδρόμηση: αυτή είναι συχνά η αιτία ερυθρότητας στο λαιμό, ξηρού βήχα και παλινδρόμησης οξέος

Λάβετε υπόψη ότι αυτές είναι κάποιες ενδεικτικές αιτίες και θα πρέπει πάντα να αναζητείτε συμβουλές από το γιατρό σας.

Ο καιρός μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου - μερικές φορές μπορεί να αντιμετωπίσετε εξάρσεις βήχα όταν αλλάζουν οι εποχές λόγω ιδιαίτερα ζεστού, κρύου ή ξηρού αέρα. (2) Το κάπνισμα είναι ένας γνωστός  παράγοντας κινδύνου, αλλά ας μην ξεχνάμε την αιθαλομίχλη και τη σκόνη. (3) 

Ξηρός βήχας: συμπτώματα

Πως μπορείτε να διακρίνετε τον ξηρό βήχα από τον παραγωγικό βήχα;  Ένας ξηρός βήχας είναι μη παραγωγικός, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σχεδόν ή εντελώς απαλλαγμένος από βλέννα, ενώ αντίστοιχα ο παραγωγικός βήχας, χαρακτηρίζεται από την παρουσία βλέννας.

Ένας ξηρός βήχας μπορεί να ερεθίσει, να δημιουργήσει αίσθημα καύσου και να προκαλέσει πόνο στο λαιμό. Μπορεί να εκδηλωθεί με έντονες, επαναλαμβανόμενες και συχνές κρίσεις βήχα. (1)

Μπορεί να επιδεινωθεί όταν ξαπλώνετε ή όταν πηγαίνετε για ύπνο. Στα πιο οξέα στάδια, ένας ξηρός βήχας εμποδίζει μια ειρηνική νυχτερινή κατάκλιση. Όταν ένας ξηρός βήχας σχετίζεται με ένα κοινό κρυολόγημα, εμφανίζεται  συχνά  με βραχνάδα, πυρετό, γενική κακουχία και πονόλαιμο. 

Λάβετε υπόψη ότι αυτές είναι κάποιες ενδεικτικές αιτίες και θα πρέπει πάντα να αναζητείτε συμβουλές από το γιατρό σας.

Ξηρός βήχας: θεραπείες

Ξηρός βήχας: θεραπείες και θεραπείες

Πρώτον, μια γρήγορη ενημέρωση των καπνιστών: εάν πάσχετε από ενοχλητικό βήχα, μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία να σταματήσετε το κάπνισμα.  Ο χημικός ερεθισμός μπορεί να μετατρέψει τον βήχα σας σε χρόνιο «βήχα του καπνιστή». Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πολύ πιο σοβαρές καταστάσεις στο μέλλον, όπως βρογχίτιδα ή εμφύσημα. (6)

Αποτρέψετε το περιβάλλον εργασίας ή διαβίωσης σας να γίνει πολύ ξηρό.  Μπορείτε να επιλέξετε χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα στο σπίτι ή στο γραφείο. Η διατήρηση του κατάλληλου επιπέδου υγρασίας είναι απαραίτητη για την προστασία των υγιών αναπνευστικών οδών και την προώθηση της επούλωσης των ερεθισμένων αναπνευστικών οδών με ξηρό βήχα.

Και όταν ένας ξηρός βήχας χειροτερεύει, πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε;

φυσικές θεραπείες

Υπάρχουν επίσης φυσικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο άνετα καθώς το σώμα σας προσπαθεί να τον αντιμετωπίσει.

 1. Το μέλι είναι γνωστό ότι παρέχει ένα καταπραϋντικό αποτέλεσμα για έναν ξηρό βήχα, καλύπτοντας το πίσω μέρος του λαιμού για να ανακουφίσει τον ερεθισμό. Δοκιμάστε να πιείτε ζεστό νερό που περιέχει μέλι και λεμόνι ή να πάρετε 1 έως 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι 30 λεπτά πριν τον ύπνο.
 2. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να εισπνεύσετε ατμό πάνω από ένα μπολ με βραστό νερό. Ελέγξτε ότι ο ατμός έχει μια ασφαλή θερμοκρασία πριν εισπνεύσετε. Βάλτε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας και το μπολ για να αποφευχθεί η διασπορά του ατμού.(8) Ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε να προσθέσετε φυσικά συστατικά στο νερό, όπως ευκάλυπτο.
 3. Παραμείνετε ενυδατωμένοι. Εκτός από την κατανάλωση άφθονου νερού, το τσάι ενισχύει την πρόσληψη υγρών και μπορεί να καταπραΰνει έναν ερεθισμένο λαιμό.

Ο βήχας είναι ένα φυσικό αντανακλαστικό που ενεργοποιεί το σώμα μας για να προστατεύσει τους πνεύμονές μας  ως απάντηση σε λοίμωξη, αλλεργία ή κάποιον ερεθιστικό παράγοντα. (2) Γενικά, ένας οξύς βήχας θα υποχωρήσει σε λιγότερο από 3 εβδομάδες. (3) Αν ο ξηρός βήχας είναι αρκετά  επίμονος και επηρεάζει την ποιότητα της καθημερινότητας σας, θυμηθείτε ότι υπάρχουν θεραπείες για να δοκιμάσετε.

Εάν ο βήχας σας γίνει χρόνιος ή χρειάζεστε υποστήριξη για να περάσετε την ημέρα, ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός μας  θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει σχετικά με τις θεραπείες (φυσικές, φαρμακολογικές ή συνδυασμένες) που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπραΰνετε έναν ξηρό βήχα.

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν συστάσεις στο φαρμακοποιό της γειτονιάς τους. Είναι πιθανό να έχουν πολλές επιλογές στη διάθεσή τους και μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε την  κατάλληλη θεραπεία και χορήγηση για την περίπτωσή σας. Μπορεί να προτείνουν σπρέι λαιμού, παστίλιες, ηρεμιστικά ή αντιβηχικά φάρμακα που καταστέλλουν την παρόρμηση του βήχα. (7)

Μην εγκαταλείπετε τη χαρά του να γελάτε, να κουβεντιάζετε και να απολαμβάνετε τη ζωή με αυτούς που αγαπάτε. Φροντίστε το λαιμό σας και συνεχίστε να εκφράζεστε!

 

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

 

βιβλιογραφικές αναφορές

1. Type of coughs. Available at: https://www.healthline.com/health/types-of-coughs [Last accessed April 2022]

2. Murgia V, et al. Pediatr Allergy Immunol Pulmonol. 2020; 33(1): 3–11.

3. Cleveland Clinic. Cough. Available at: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17755-cough [Last accessed May 2021].

4. Mayo Clinic Cough: causes. Available at https://www.mayoclinic.org/symptoms/cough/basics/causes/sym-20050846 [Last accessed July 2022]

5. Healthline. What causes a dry cough? Available at: https://www.healthline.com/health/dry-cough#_noHeaderPrefixedContent [Last accessed May 2022]

6. Harward Health Publishing. That nagging cough. Available at: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/that-nagging-cough [Last accessed April 2022]

7. Padma L. J Assoc Physicians India. 2013;61(5 Suppl): 9-13.

8. How to Treat a Dry Cough Naturally and Medicinally. Available at: https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-dry-cough [Last accessed May 2022]

Σχετικές Αναγνώσεις