04 Απριλίου 2024

Έντονος πόνος στα δόντια - Δείτε τις αιτίες που τον προκαλούν

Συνήθεις αιτίες που προκαλούν πονόδοντο 

Ο πονόδοντος σχετίζεται όχι μόνο με το ίδιο το δόντι αλλά και με την περιοχή του ούλου στην οποία εντοπίζεται. Η βασική αιτία του πονόδοντου είναι η συσσώρευση οδοντικής τερηδόνας λόγω της μολυσματικής δράσης κάποιων μικροοργανισμών. Ο πόνος μπορεί επίσης να προκύψει και από κάταγμα στο ίδιο το δόντι ή από τραυματισμό του ιστού που το περικλείει. Επίσης πονόδοντος μπορεί να προκύψει όταν ανατέλλουν (βγαίνουν) οι φρονιμίτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πολύ συχνά προκαλείται φλεγμονή και πόνος λόγω του ότι το δόντι πιέζει και δημιουργεί πληγή στο ούλο. 

Ένας άλλος πολύ συχνός πονόδοντος προέρχεται από την ευαισθησία των δοντιών στη θερμοκρασία και εκδηλώνεται όταν καταναλώνουμε πολύ κρύα ή πολύ ζεστά τρόφιμα και ποτά. Τις περισσότερες φορές, αυτό οφείλεται στην ευαισθησία του σμάλτου που βρίσκεται γύρω από την περιοχή της μύλης του δοντιού και το προστατεύει. Ωστόσο, στη ρίζα του δοντιού δεν υπάρχει σμάλτο. Έτσι, όταν έχουμε υποχώρηση των ούλων λόγω φλεγμονής, η ρίζα εκτίθεται στον πόνο, χωρίς την προστασία του σμάλτου. Η χρήση πολύ σκληρής οδοντόβουρτσας είναι μια συχνή αιτία καταστροφής του σμάλτου, κάνοντάς το πιο λεπτό και συνεπώς αυξάνοντας την ευαισθησία των δοντιών στις υψηλές θερμοκρασίες. 

Ο πονόδοντος μπορεί επίσης να προκύψει και λόγω ορθοδοντικών παρεμβάσεων και ιδίως όταν τοποθετούνται σιδεράκια που οδηγούν στη μετακίνηση των δοντιών – με αποτέλεσμα να υπάρχει πόνος κυρίως στο μάσημα, αλλά και κίνδυνος ρήξης των νεύρων. Κάποιες ορθοδοντικές μέθοδοι, όταν δεν εκτελούνται σωστά, ενδέχεται επίσης να δημιουργήσουν βλάβη ή τραυματισμό στον περιοδοντικό ιστό, με αποτέλεσμα να έχουμε πόνο και να αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης. 

Τα βασικά αίτια του πονόδοντου είναι: 

 • Τερηδόνα  
 • Κάταγμα του δοντιού 
 • Βλάβη στα ούλα 
 • Ανατολή φρονιμίτη 
 • Ευαισθησία των δοντιών στη θερμοκρασία 
 • Ορθοδοντική 

Η ένταση του πονόδοντου ποικίλει. Μπορεί να είναι από μια απλή ενόχληση μέχρι ένας πραγματικά ανυπόφορος πόνος που κάνει το μάσημα αδύνατο. Η ένταση του πονόδοντου εξαρτάται από τρεις παράγοντες: από το είδος του δοντιού -καθώς κάποια δόντια προκαλούν μεγαλύτερο πόνο και ιδίως οι γομφίοι και οι κυνόδοντες. Ένας άλλος παράγοντας είναι ο βαθμός και η έκταση της μόλυνσης. Τέλος, η ένταση έχει να κάνει και με την ανθεκτικότητα κάθε ατόμου στον πόνο. 

tooth pain

Τρόποι αντιμετώπισης του πονόδοντου 

Η αντιμετώπιση του πονόδοντου έχει πάντα τρία σκέλη: εφόσον η αιτία είναι η τερηδόνα, το πρώτο βήμα είναι να την αντιμετωπίσουμε και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε τον πόνο. Τέλος, θα πρέπει να γίνει αναδόμηση του κατεστραμμένου δοντιού έτσι ώστε να ανακτήσει τη μορφή και τη λειτουργικότητά του. 

Ένα καλό στοματικό διάλυμα μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του πονόδοντου, είτε ως προληπτικό μέτρο σε συνδυασμό με την υπόλοιπη στοματική υγιεινή, είτε ως θεραπεία. Αφενός, η αντιβακτηριδιακή δράση των στοματικών διαλυμάτων ελέγχει τη μόλυνση που προκαλούν οι μικροοργανισμοί και αφετέρου, τα στοματικά διαλύματα ανακουφίζουν από τον πόνο λόγω της αναλγητικής τους δράσης. Σε περιπτώσεις ορθοδοντικής θεραπείας, όπου τα σιδεράκια εμποδίζουν το πλήρες βούρτσισμα των δοντιών με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται υπολείμματα, η χρήση στοματικού διαλύματος μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη. 

Κάθε φορά που έχετε πονόδοντο θα πρέπει να επισκέπτεστε έναν ειδικό όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μην αφήνετε τον πόνο να περάσει. Όσο καθυστερείτε τη θεραπεία, η κατάσταση περιπλέκεται και μπορεί να χρειαστεί μέχρι και εξαγωγή του δοντιού. 

 

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας. 

Σχετικές Αναγνώσεις

 1. Στοματική υγεία και ποιότητα ζωής

  Η στοματική υγεία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα γενικής ευεξίας καθώς κλινικές μελέτες δείχνουν ότι οι φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη συνολική μας υγεία.

  Κατηγορίες: Στοματική Υγεία