05 Σεπτεμβρίου 2023

Αν έχετε ξηρό λαιμό μην εφησυχάσετε...

 1. Ξηρός λαιμός: αιτίες
 2. Ξηρός λαιμός: συμπτώματα
 3. Ξηρός λαιμός: θεραπείες

Ερεθισμός, ξηρότητα, καταρροή, βήξιμο και αυτό το παράξενο αλλά αδιαμφισβήτητο αίσθημα φαγούρας στο λαιμό. Αναγνωρίζετε αυτά τα συμπτώματα; Είναι τα σημάδια ενός ξηρού λαιμού, ένα ευρέως διαδεδομένο σύμπτωμα που συνήθως δεν είναι τίποτα ανησυχητικό, ειδικά όταν διαρκεί μόνο λίγες μέρες.

Ωστόσο, ένας ξηρός λαιμός μπορεί να είναι μια ενοχλητικό σύμπτωμα όταν έχετε άλλα πράγματα στα οποία θα προτιμούσατε να εστιάσετε, όπως ένα ειδικό δείπνο γενεθλίων ή μια οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση, αυτές τις ωραίες, ευτυχισμένες στιγμές που είναι τόσο σημαντικές για την ποιότητα ζωής.  Ειδικά όταν εμφανίζεται ξηρός λαιμός μαζί με άλλα συμπτώματα, όπως αυτά που χαρακτηρίζουν κρυολογήματα, τη γρίπη ή αλλεργίες όπως στη γύρη.

Ας μάθουμε περισσότερα για τις αιτίες ενός ξηρού λαιμού, πώς να τον διαχειριστούμε και ποια μέτρα μπορούμε να λάβουμε για να τον αποτρέψουμε.

Ξηρός λαιμός: αιτίες

Ξηρός λαιμός: αιτίες

Η εμφάνισητου συμπτώματος του ξηρού λαιμού μπορεί να σας εκπλήξει ανά πάσα στιγμή, όταν ξυπνάτε το πρωι ή στη μέση της ημέρας και σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες. Μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες του ξηρού λαιμού και μερικές φορές είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Τα πιο αναγνωρίσιμα συμπτώματα είναι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (κρυολογήματα) και οι αλλεργίες που προκαλούνται από ουσίες όπως τρίχες κατοικίδιων ζώων, ακάρεα σκόνης ή άλλοι αερομεταφερόμενοι ερεθιστικοί παράγοντες.

Άλλες πιθανές αιτίες ενός ξηρού λαιμού περιλαμβάνουν:(1,2)

 • Αφυδάτωση
 • Ύπνος με το στόμα ανοιχτό (λόγω ρινικής απόφραξης ή προβλήματα όπως άπνοια ύπνου)
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
 • Χώροι ανεπαρκώς αεριζόμενοι, με ξηρό αέρα ή κλιματιζόμενο περιβάλλον.

Λάβετε υπόψη ότι αυτές είναι κάποιες ενδεικτικές αιτίες και θα πρέπει πάντα να αναζητείτε συμβουλές από το γιατρό σας.

Ξηρός λαιμός: συμπτώματα

Ξηρός λαιμός: συμπτώματα

Τα συμπτώματα του ξηρού λαιμού μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετικά για κάθε άτομο. Εάν ο ξηρός λαιμός σας οφείλεται σε αλλεργία, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε ένα φαινόμενο γνωστό ως οπισθορρινική ενστάλλαξη. Στην πράξη, η περίσσεια βλέννας που παράγεται από τη μύτη μπορεί να φτάσει στο λαιμό και να προκαλέσει δυσφορία.(3)

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με ξηροστομία περιλαμβάνουν επίσης συχνά:(2,4)

 1. Βραχνάδα
 2. Φαγούρα ή γαργάλημα στο λαιμό
 3. Βήχας και πονόλαιμος
 4. Κακή αναπνοή
 5. Δυσκολία μάσησης και κατάποσης
 6. Ξηρή ή τραχειά γλώσσα
 7. Aπώλεια φωνής που συνοδεύεται από την ανάγκη να καθαρίσετε το λαιμό συχνά

Λάβετε υπόψη ότι αυτή η λίστα είναι ενδεικτική και θα πρέπει πάντα να ζητάτε συμβουλές από το γιατρό σας.

Ξηρός λαιμός: θεραπείες

Ξηρός λαιμός: θεραπείες

Μόλις εντοπίσετε τις αιτίες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει σχετικά με τις πιο κατάλληλες θεραπείες για να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο άνετα.  Για παράδειγμα, εάν ο ξηρός λαιμός σας προκαλείται από αλλεργίες, ο γιατρός μπορεί να προτείνει μια θεραπεία. Εάν πρόκειται για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τα αντιόξινα (2) μπορεί να είναι μια επιλογή. Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας προτείνει μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης για να σας βοηθήσουν, όπως σπρέι λαιμού ή παστίλιες.

Υπάρχουν επίσης θεραπείες αυτοφροντίδας και μικρά βήματα που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα για να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα (2):

 1. Πίνετε άφθονα υγρά! Μία από τις πιο κοινές αιτίες ενός ξηρού λαιμού είναι η αφυδάτωση (που προκαλείται από ξηρό περιβάλλον ή σχετίζεται με ασθένειες όπως η γρίπη). Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετά υγρά όλη την ημέρα και καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε νερό που θα σας βοηθήσουν να καλύψετε τις καθημερινές σας απαιτήσεις, οι οποίες ποικίλλουν ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.
 2. Προσέξτε πώς κοιμάστε! Εάν το πρόβλημα της ξηρότητας στο λαιμό σας  εμφανίζεται το πρωί και συνδέεται με την αναπνοή με το στόμα ανοιχτό όταν κοιμάστε, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν είναι άπνοια ύπνου και θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.
 3. Ξεκούραση και ζεστά ροφήματα! Εάν ο ξηρός λαιμός σας εμφανίζεται το χειμώνα και σχετίζεται με πυρετό και πόνο, θα μπορούσε να οφείλεται σε εποχιακές ασθένειες. Είναι καλή ιδέα να ξεκουραστείτε και να πάρετε πολλά υγρά (ζεστό νερό, ζωμό, σούπες). Βεβαιωθείτε ότι το επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιό σας είναι επαρκές.
 4. Εάν έχετε αλλεργία, καταπολεμήστε την! Δεδομένου ότι οι αλλεργίες προκαλούν ξηρό λαιμό, μείνετε μακριά από τα αλλεργιογόνα που τον προκαλούν: εάν είναι η γύρη, αποφύγετε να περάσετε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους από ό, τι είναι απαραίτητο. Αν η σκόνη είναι το πρόβλημα, προμηθευτείτε κλινοσκεπάσματα ανθεκτικά στα ακάρεα και σκουπίστε τακτικά το σπίτι.   Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού και του φαρμακοποιού σας για την καταλληλότερη θεραπεία στη διαχείριση των συμπτωμάτων σας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας.
 5. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Εάν η ξηρότητα του λαιμού οφείλεται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας που θα σας υποδείξει την καταλληλότερη θεραπεία.

Ωστόσο, μια καλή συνήθεια είναι να κοιμάστε με την πλάτη σας ελαφρώς ανυψωμένη.

Ακόμα και αν μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί η αιτία, λόγω των πολλών παραγόντων που εμπλέκονται, υπάρχουν μικρά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την ταλαιπωρία.

Ομοίως, η συντηρητική χρήση κλιματιστικού και η διασφάλιση ότι το σπίτι και ο χώρος εργασίας σας είναι υγιείς, αεριζόμενοι και απαλλαγμένοι από ρύπανση, καπνό, αλλεργιογόνα όπως σκόνη και τρίχες κατοικίδιων ζώων και μούχλα, θα βοηθήσει τον βλεννογόνους σας.

Ο λαιμός σας προστατεύει: προστατέψτε τoν

Ο λαιμός είναι ένα πολύτιμο όργανο που παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που αλληλεπιδράτε με τους ανθρώπους γύρω σας. Για αυτό είναι τόσο σημαντικό να τον φροντίσετε.

Η ίδια η φύση του λαιμού ως σημείο επαφής μεταξύ του εξωτερικού κόσμου και των εσωτερικών οργάνων σας, το καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο σε επιθέσεις από ιούς, βακτήρια και ερεθιστικά, από ρύπανση έως αλλεργιογόνα όπως η γύρη. Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι ο  πονόλαιμος είναι συχνά το πρώτο σύμπτωμα που αισθάνεστε όταν δεν είστε καλά;  Το ανοσοποιητικό σύστημα που υπάρχει στον βλεννογόνο της ανώτερης αναπνευστικής οδού (από το πίσω μέρος της μύτης μέχρι το λαιμό) είναι συνήθως από τα πρώτα που δρουν όταν κάτι πάει στραβά.

Έτσι, η αυξημένη ευαισθησία ή η αλλαγή στο λαιμό σας  είναι ένα σαφές καμπανάκι κινδύνου για τις πιο κοινές ασθένειες, από τις αλλεργίες της άνοιξης έως τις ασθένειες της ψυχρής περιόδου.

Ένας καλά ενυδατωμένος και υγιής λαιμός, σας επιτρέπει να εκφραστείτε καθαρά, να δώσετε φωνή στα συναισθήματά σας και να τραγουδήσετε μαζί με το ραδιόφωνο όποτε θέλετε.

Δεν χρειάζεται πολύ για να φροντίσετε το λαιμό σας και να αποτρέψετε πολλές από τις πιο κοινές αιτίες ενός ξηρού λαιμού. Μερικά μικρά κόλπα, και το λαιμό σας θα σας το ανταποδώσει!

 

 

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

 

βιβλιογραφικές αναφορές

1. NHS.uk. Dry mouth. Available at: https://www.nhs.uk/conditions/dry-mouth/ [Last accessed April 2022]

2. Healthline. What Causes Dry Throat, and How Is It Treated? Available at: https://www.healthline.com/health/dry-throat [Last accessed May 2022]

3. MyDr.com. Post-nasal drip. Available at: https://www.mydr.com.au/post-nasal-drip/ [Last accessed May 2022]

4. Mayo Clinic. Dry mouth. Available at: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-mouth/symptoms-causes/syc-20356048 [Last accessed May 2022]

Σχετικές Αναγνώσεις