28 Απριλίου 2023

Βραχνάδα: τι είναι, τι το προκαλεί και πώς να το θεραπεύσει

  1. Βραχνάδα: τι είναι
  2. Βραχνάδα: αιτίες
  3. Βραχνάδα: πρόληψη
  4. Βραχνάδα: θεραπεία

Γελώντας, τραγουδώντας, κουβεντιάζοντας: η φωνή μας είναι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε περισσότερο για να εκφραστούμε, γι 'αυτό η βραχνάδα είναι τόσο ενοχλητική και θα μπορούσε να επηρεάσει την κοινωνική σας ζωή περισσότερο από ό, τι νομίζετε. Η βραχνάδα μπορεί επίσης να επηρεάσει την εργασία σας, καθιστώντας πιο δύσκολο να μιλήσετε σε συναντήσεις και να συνδεθείτε με συναδέλφους και πελάτες. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους λόγους που συμβαίνει η βραχνάδα και τι μπορούμε να κάνουμε.

Βραχνάδα: τι είναι

Τι ακριβώς είναι η βραχνάδα;

Η βραχνάδα είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στον τόνο ή την ποιότητα της φωνής σας, η οποία μπορεί να ακούγεται αδύναμη, σαν «γρατζουνισμένη» ή βραχνή.(2)

Η εμπειρία της βραχνάδας μπορεί να είναι διαφορετική για κάθε άτομο, αλλά τα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν:(1,2)

  1. Διακύμανση της έντασης ή της ποιότητας της φωνής.
  2. Αλλαγή στον τόνο της φωνής.
  3. Δυσκολία στην ομιλία.
  4. Αίσθηση «γρατζουνισμένου» λαιμού.

Βραχνάδα μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, όπως o βήχας ή φαγούρα στο λαιμό, η βραχνάδα δεν είναι ασθένεια αλλά ένα σύμπτωμα που μπορεί να έχει διάφορες αιτίες.(1) Ανάλογα με την υποκείμενη κατάσταση που την προκάλεσε, μπορεί επίσης να υπάρχουν και άλλα σημάδια και συμπτώματα. Για παράδειγμα, μια ιογενής ασθένεια μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πονόλαιμο, βήχα και φτάρνισμα. Μερικές φορές, η βραχνάδα μπορεί να συσχετιστεί με δυσκολία στην κατάποση ή την αναπνοή.(2)

Οι όροι βραχνάδα και δυσφωνία χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, αν και η βραχνάδα είναι σύμπτωμα αλλοιωμένης ποιότητας φωνής και η δυσφωνία είναι διάγνωση.  Βραχνάδα ή δυσφωνία μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες.(2) Στα μικρά παιδιά, τα συμπτώματα βραχνάδας μπορούν να αναγνωριστούν με μη φυσιολογικό κλάμα και οποιαδήποτε υποψία για αυτά θα πρέπει να σας ωθήσει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.(2)

Βραχνάδα: αιτίες

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τη βραχνάδα. Συχνά δεν σχετίζεται με σοβαρές ασθένειες και διαρκεί μόνο λίγες ημέρες. Τις περισσότερες φορές, η βραχνάδα σχετίζεται με κρυολογήματα, αλλεργίες ή φωνητική πίεση.(2) Όλοι βιώνουμε καταστάσεις όπου τεντώνουμε τις φωνητικές μας χορδές μιλώντας δυνατά, κρυώνουμε ή περνάμε χρόνο σε  κλιματιζόμενα περιβάλλοντα.  

Η λαρυγγίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει βραχνάδα.  Αυτό συμβαίνει όταν οι φωνητικές σας πτυχές διογκώνονται προσωρινά, κάτι που μπορεί επίσης να οφείλεται σε αλλεργίες, ένα κρυολόγημα ή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.(4)

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η βραχνάδα μπορεί να προκληθεί από παθολογίες που επηρεάζουν τις φωνητικές χορδές (ιοί και αναπτύξεις όπως κύστεις, θηλώματα, πολύποδες και οζίδια), υποτροπιάζον λαρυγγικό νεύρο, τον λάρυγγα ή την τραχεία.

Μερικές φορές, βραχνάδα μπορεί να προκληθεί από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οξέος από το στομάχι.(1)

Υπάρχουν ενδείξεις ότι μερικοί άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε προβλήματα φωνής από άλλους.

Κάπνισμα: προσπαθήστε να διακόψετε αν μπορείτε αυτή την συνήθεια. Εκτός από την ευεργετική επίδραση στη γενική υγεία σας, θα μειώσετε επίσης τον κίνδυνο βραχνάδας.

Τα προβλήματα της βραχνάδας είναι επίσης πιο συνηθισμένα σε ορισμένα επαγγέλματα, όπως οι τραγουδιστές και οι δάσκαλοι, επειδή οι δραστηριότητές τους περιλαμβάνουν εκτεταμένη χρήση των φωνητικών χορδών τους.(1)

Λάβετε υπόψη ότι αυτή η λίστα είναι ενδεικτική και θα πρέπει πάντα να αναζητάτε ιατρική συμβουλή.

Βραχνάδα: πρόληψη

Βραχνάδα: πρόληψη

Υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη της βραχνάδας.

Διακόψτε το κάπνισμα και αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα, το οποίο είναι συχνά ένας υποτιμημένος παράγοντας, αλλά η αναπνοή κοντά σε ένα καπνιστή μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά τη δυσφωνία ή τη βραχνάδα.(3)

Μείνετε ενυδατωμένοι με κατανάλωση άφθονων υγρών που βοηθά, και είναι επίσης σκόπιμο να αποφύγετε τρόφιμα και τα ποτά που αφυδατώνουν το σώμα, όπως το αλκοόλ και η καφεΐνη.(3)

Πλένετε συχνά τα χέρια σας για να αποφύγετε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος που μπορεί να οδηγήσουν σε βραχνάδα.(3)

Βεβαιωθείτε ότι ο αέρας που αναπνέουμε δεν είναι πολύ ξηρός. Είναι εύκολο να υγρανθεί το περιβάλλον σας χρησιμοποιώντας ειδικούς υγραντήρες ή τοποθετώντας υγρές πετσέτες στα θερμαντικά σώματα όταν είναι ενεργοποιημένα.(3)

Εάν αντιμετωπίζετε συχνά βραχνάδα επειδή χρησιμοποιείτε τη φωνή σας πολύ κάθε μέρα, ίσως χρειαστεί να δείτε έναν λογοπαθολόγο για ενδεχόμενη φωνητική θεραπεία. Μπορεί να σας διδάξει ασκήσεις και πρακτικές για να σας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσετε τη φωνή σας με τρόπο που μειώνει την καταπόνηση και αποφεύγει τη βραχνάδα.(4)

Βραχνάδα: θεραπείες

Βραχνάδα: θεραπείες

Η αντιμετώπιση της βραχνάδας δεν είναι απλή υπόθεση λόγω της ποικιλίας των παθήσεων που την προκαλούν. Συνήθως, θα ξεκαθαρίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά αν διαρκέσει για 3 εβδομάδες ή περισσότερο, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.(4)

Εάν η βραχνάδα σας επηρεάζει, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το φαρμακοποιό σας. Μπορεί να προτείνουν προϊόντα που θα σας βοηθήσουν να καταπραΰνετε τον ερεθισμό που προκαλείται από βραχνάδα, ώστε να μπορείτε να επιστρέψετε στην απόλαυση της καθημερινοτητας σας πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, εάν η βραχνάδα προκαλείται από κάποιο κρυολόγημα, οι φαρμακοποιοί μπορούν να σας συμβουλεύσουν να δοκιμάσετε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Εάν προκαλείται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τα αντιόξινα μπορεί να είναι μια επιλογή.(4)

Εν τω μεταξύ, οι θεραπείες στο σπίτι και η αυτο-φροντίδα μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τη βραχνάδα και να προωθήσετε τη διαδικασία επούλωσης.

Η ξεκούραση της φωνής και του λαιμού σας για λίγες μέρες είναι σημαντική εάν αντιμετωπίζετε αυτήν την κατάσταση. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτό θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν να τεντώσουν τη φωνή τους και να μιλήσουν μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο.  Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τους ψιθύρους και να αποφύγετε τον καθαρισμό του λαιμού και του βήχα, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερο ερεθισμό.(1,3)

Πίνετε άφθονο νερό για ενυδάτωση.  Η κατανάλωση υγρών μπορεί να ανακουφίσει το σύμπτωμα της βραχνάδας και να υγραίνει το λαιμό σας.  Όπως αναφέρθηκε στην ενότητα πρόληψης, είναι καλή ιδέα να αποφύγετε υγρά όπως ο καφές και το αλκοόλ, καθώς μπορεί να ξηράνουν το λαιμό σας.(3)

Υγραίνετε το λαιμό σας πιπιλίζοντας καραμέλες ή τσίχλες.  Αυτό διεγείρει τη σιελόρροια και μπορεί να βοηθήσει να καταπραΰνει το λαιμό σας.(3)

Η φωνή σας είναι σημαντική για να εκφραστείτε - βοηθήστε να την επαναφέρετε!

Η βραχνάδα μπορεί να κάνει δύσκολη την καθημερινότητας.  Όταν η φωνή σας αλλάζει λόγω βραχνάδας, μπορεί να είναι ενοχλητικό, καθιστώντας δύσκολο να εκφραστείτε και να επικοινωνήσετε όπως θέλετε.  Αν γνωρίζετε πώς να την αντιμετωπίσετε, μπορείτε να επιστρέψετε στην απόλαυση της καθημερινότητας σας και να τραγουδήσετε δυνατά στο ντους.

 

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

βιβλιογραφικές αναφορές

1. Schwartz, SR., et al. Otolaryngol Head Neck Surg. 2009, 141(1 Suppl ), S1-S31.

2. Hoarseness. Available at: Hoarseness | Johns Hopkins Medicine [Last accessed June 2022].

3. Everything You Need to Know About Hoarseness. Available at: https://www.healthline.com/health/hoarseness [Last accessed June 2022].

4. Cleveland Clinic. Hoarseness. Available at: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17105-hoarseness. [Last accessed June 2022].

Σχετικές Αναγνώσεις