04 Νοεμβρίου 2021

Εύκολοι τρόποι για την προστασία της στοματικής σας υγείας

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Ακολουθήστε τους 4 κανόνες της στοματικής υγιεινής:

  • Βουρτσίστε τα δόντια σας για τουλάχιστον δύο λεπτά μετά από κάθε γεύμα για την πρόληψη του σχηματισμού πλάκας, την κύρια αιτία πέτρας και τερηδόνας.
  • Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα μετά το βούρτσισμα για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα τροφών στα μεσοδόντια διαστήματα.
  • Προστατέψτε το στόμα σας με ένα στοματικό διάλυμα, παρέχοντας προστατευτική δράση κατά της πλάκας.
  • Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε ζάχαρη, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, τροφές που περιέχουν Βιταμίνη C, Α και D και βασικά μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο και κάλιο.

Αποφύγετε κοινή χρήση αντικειμένων όπως τα σερβίτσια και η οδοντόβουρτσα. Η οδοντική τερηδόνα αποτελεί μολυσματική ασθένεια.

Προσπαθήσετε να διατηρήσετε την ηρεμία στη ζωή σας και το στρες υπό έλεγχο μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης αφθών. Η τακτική σωματική άσκηση, εκτός από όλα τα σημαντικά οφέλη που έχει για το σώμα, βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων του στρες.

Αποφεύγετε ορισμένες τροφές, εάν έχετε παρατηρήσει ότι η πρόσληψή τους συστηματικά προκαλεί άφθες.

Αντιμετωπίσετε πιθανή έλλειψη της βιταμίνης Β καθώς και άλλων θρεπτικών συστατικών, η οποία μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση άφθων.

Σε περιπτώσεις πονόδοντου ή αιμάτωσης των ούλων επισκεφτείτε έναν ειδικό όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μην αφήνετε τον πόνο να περάσει. Όσο καθυστερείτε τη θεραπεία, η κατάσταση περιπλέκεται. Επισκεφθείτε τον οδοντογιατρό σας ή κάποιον ειδικό στη στοματική υγιεινή τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

βιβλιογραφικές αναφορές

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Σχετικές Αναγνώσεις

  1. Στοματική υγεία και ποιότητα ζωής

    Η στοματική υγεία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα γενικής ευεξίας καθώς κλινικές μελέτες δείχνουν ότι οι φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη συνολική μας υγεία.

    Κατηγορίες: Στοματική Υγεία