10 Νοεμβρίου 2021

Ξέρετε από τι προκαλείτε ο πονόλαιμος το χειμώνα

Ο πονόλαιμος συχνά προκαλείται από φλεγμονή στις αμυγδαλές και στον φάρυγγα. Συνήθως σχετίζεται με τα κρυολογήματα και η ένταση του ποικίλει από έναν απλό ερεθισμό μέχρι και έντονο πόνο και δυσκολία στην κατάποση.

Εμφανίζεται πολύ συχνότερα την χειμερινή περίοδο, με τις λοιμώξεις, κυρίως ιογενούς προελεύσεως να αποτελούν την πιο κοινή αιτία του πονόλαιμου το χειμώνα. Συνήθως οι ιώσεις αυτές διαρκούν 3-5 ημέρες, αντιμετωπίζονται συμπτωματικά και δεν απαιτείται αντιβιοτική αγωγή, εκτός και αν επιπλακούν από βακτηριακή επιμόλυνση.

Η φλεγμονή βακτηριακής προελεύσεως αποτελεί άλλη μία αιτία του πονόλαιμου, λιγότερο συχνή και με πιο έντονα συμπτώματα. Μπορεί να αποτελεί επιπλοκή μιας προϋπάρχουσας ιογενούς λοίμωξης.

Η χρήση πολύ ελαφριών ρούχων το χειμώνα, έντονες θερμοκρασιακές μεταβολές, από τ ζεστό περιβάλλον του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σε ένα πολύ ξηρό και κρύο περιβάλλον, η παρατεταμένη παραμονή σε μικρούς και πολυσύχναστους χώρους και η έλλειψη τακτικής υγιεινής των χεριών αποτελούν παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε εξάπλωση μικροβίων και ιογενών λοιμώξεων.

 

Προστατευτείτε και ανακουφιστείτε από τον πονόλαιμο

 • Αναπνέετε από τη μύτη. Εκτός από εξαιρετικό φίλτρο, βοηθά στη θέρμανση του αέρα, ειδικά σε κρύο περιβάλλον. Η αναπνοή από το στόμα ξηραίνει το λαιμό και δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης βακτηρίων και ιών.
 • Καταπιείτε τακτικά. Το σάλιο βοηθά στον καθαρισμό του λαιμού και τον προστατεύει από την εισβολή κοινών μικροβίων.
 • Διατηρείτε τον οργανισμό σας σε καλή κατάσταση. Η υγιεινή διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και η τακτική άσκηση θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
 • Αυξήστε την πρόσληψη υγρών. Πίνετε χυμούς και ζεστά ροφήματα για ενυδάτωση, αλλά και για να μαλακώσει ο λαιμός και να περιοριστεί ο πόνος. Προσθέστε ένα κουταλάκι μέλι που διαθέτει αντιβακτηριακές ιδιότητες και θα βοηθήσει σε γρηγορότερη ίαση.
 • Η ξεκούραση θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού και στη γρήγορη ανάρρωση.
 • Μην παίρνετε αντιβιοτικά. Δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα ιογενούς αιτιολογίας. Το μόνο που θα πετύχετε είναι η ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων.
 • Χρησιμοποιήστε σπρέι, παστίλιες ή στοματικό διάλυμα για γαργάρες. Καταπραΰνουν και ανακουφίζουν, χωρίς να περιέχουν αντιβιοτικό. Εάν έχετε επίμονο πονόλαιμο που διαρκεί πάνω από μία εβδομάδα, υψηλό πυρετό και πολύ κόκκινο ή πυώδη λαιμό, αν οι λεμφαδένες σας έχουν πρηστεί ή αν δεν μπορείτε να καταπιείτε ούτε καν υγρά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

βιβλιογραφικές αναφορές

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Σχετικές Αναγνώσεις

 1. Στοματική υγεία και ποιότητα ζωής

  Η στοματική υγεία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα γενικής ευεξίας καθώς κλινικές μελέτες δείχνουν ότι οι φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη συνολική μας υγεία.

  Κατηγορίες: Στοματική Υγεία