15 Φεβρουαρίου 2024

Ξηρός λαιμός; Τι πρέπει να ξέρετε

Η ξηρότητα στον λαιμό αποτελεί την αιτία διαφόρων μορφών δυσφορίας λόγω του ερεθισμού από τον πόνο, της δυσκολίας κατά την κατάποση ή της αλλοίωσης της γεύσης. Η ξηρότητα στον λαιμό μπορεί να οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, αφυδάτωση, αναπνοή από το στόμα, ροχαλητό κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς και σε διάφορους άλλους λόγους. Με τη χρήση ορισμένων μέσων για την ανακούφιση από τα γενικά συμπτώματα, μαζί με την εξάλειψη των συνθηκών που ξηραίνουν τους βλεννογόνους του λαιμού, η ξηρότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ή τουλάχιστον να βελτιωθεί.  

Μέθοδος 1 — Ανακούφιση από τα συμπτώματα της ξηρότητας στον λαιμό 

   1. Εισπνοές ατμού

Κατά τρόπο παρόμοιο με τη χρήση υγραντήρα αέρα, η έκθεση σε υγρό περιβάλλον οδηγεί στην ενυδάτωση των βλεννογόνων. Χρησιμοποιήστε το αυτό ως δικαιολογία για να κάνετε πότε-πότε ζεστά, χαλαρωτικά ατμόλουτρα. 

 • Μια άλλη μέθοδος είναι να βράζετε μια κατσαρόλα με νερό στο μάτι της κουζίνας, να τοποθετείτε πάνω από το κεφάλι σας μια πετσέτα και να εισπνέετε πάνω από τον ατμό. Βεβαιωθείτε ότι έχετε απομακρύνει την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και ότι ο ατμός δεν είναι καυτός. 

   2. Γαργάρες με ζεστό αλατόνερο

Το αλάτι σκοτώνει τα μικρόβια στο στόμα και τον λαιμό και βοηθά στην ανακούφιση από την ξηρότητα και τον ερεθισμό. Οι γαργάρες με αλάτι αρκετές φορές την ημέρα θα καταπραΰνουν τον λαιμό σας από την ξηρότητα. 

 • Ρίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι μέσα σ’ ένα ποτήρι με νερό. Κάντε γαργάρες μία ή δύο φορές την ημέρα για 30 έως 60 δευτερόλεπτα. Μην καταπίνετε το νερό μετά τις γαργάρες. 

   3. Μια κουταλιά μέλι είναι σωτήρια για τον λαιμό

Η βελτίωση γίνεται αισθητή ήδη από την πρώτη χρήση, λόγω της ισχυρής καταπραϋντικής και αντισηπτικής δράσης του μελιού. Δεν είναι να απορεί κανείς που το αγαπά τόσο πολύ ο Γουίνι το Αρκουδάκι! 

   4. Χρησιμοποιείστε μαλακές καραμέλες για αργό λιώσιμο στο στόμα

Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιείται η παραγωγή σάλιου, το οποίο μαλακώνει με τη σειρά του τον ξηρό λαιμό. 

   5. Πιείτε ένα ζεστό τσάι

Το τσάι από βότανα με λίγο μέλι και λεμόνι μπορεί να αποτελεί καλή επιλογή για την ανακούφιση από την ξηρότητα στον λαιμό. 

 • Από το συνηθισμένο τσάι με χαμομήλι και μέντα μέχρι το τσάι με τζίντζερ, γαρύφαλλο, ρίζα γλυκόριζας, ρίζα καρότου ή εχινάκεια, το σημαντικό είναι να πίνετε τσάι δύο φορές την ημέρα και να μη μένετε αφυδατωμένοι. 

Dry

Μέθοδος 2 — Προσδιορισμός των αιτιών της ξηρότητας στον λαιμό 

   1. Ενυδάτωση

Η ξηρότητα στον λαιμό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ανεπαρκούς πρόσληψης υγρών. Η πρόσληψη πολλών υγρών, ειδικά του παλιού, καλού νερού, μπορεί να δώσει τέλος στα προβλήματα της ξηρότητας στον λαιμό. Να πίνετε νερό ή άλλα υγρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. 

 • Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης και αλκοολούχων ποτών. Τα υγρά αυτά έχουν αφυδατική δράση, ανεξάρτητα από το τι λένε οι διαφημίσεις, και δεν είναι ιδανικά ποτά για να σβήσουν τη δίψα. 
 • Αφυδατική δράση μπορεί επίσης να έχουν και ορισμένα φάρμακα. Για τον λόγο αυτό, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας για τα φάρμακα που σας έχουν συνταγογραφήσει και για τα συμπτώματα της ξηρότητας στον λαιμό. 

    2. Αποφυγή καπνού 

Να αποφεύγετε τον καπνό και τους ρύπους. Το κάπνισμα αποτελεί ήδη κακή επιλογή για εκατομμύρια άλλους λόγους, αλλά σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες που ερεθίζουν τον λαιμό, όπως η σκόνη και η ρύπανση του αέρα, μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα. Αν υποφέρετε από ξηρότητα στον λαιμό (ή και να μην υποφέρετε), περιορίστε την έκθεσή σας σε παράγοντες που ερεθίζουν τον λαιμό. 

   3. Αναπνοή από το στόμα

Η αναπνοή από το στόμα εκθέτει τον λαιμό απευθείας στον ξηρό αέρα και οι ρύποι εισέρχονται απευθείας στον λαιμό. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να παρουσιάσετε ξηρότητα στον λαιμό όταν έχετε καταρροή. 

 • Αν παρατηρείτε ξηρότητα στον λαιμό σας, ιδίως κατά το ξύπνημα, τότε η ξηρότητα αυτή μπορεί να οφείλεται στην αναπνοή από το στόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου. 
 • Η στοματική αναπνοή κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να αποτελεί ένδειξη αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, η οποία είναι μια δυνητικά σοβαρή νόσος, οπότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον γιατρό. 

   4. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Βεβαιωθείτε ότι δεν πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η επιστροφή των οξέων του στομάχου στον οισοφάγο μπορεί να είναι η αιτία διαφόρων μορφών ερεθισμού, μεταξύ των οποίων και το αίσθημα ξηρότητας στο λαιμό. Και πάλι, αν η ξηρότητα στον λαιμό παρουσιάζεται συχνότερα όταν ξυπνάτε το πρωί, αυτό μπορεί να οφείλεται σε παλινδρόμηση. 

 • Αν υποφέρετε από παλινδρόμηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, περιορίστε την πρόσληψη ορισμένων τροφών το βράδυ. Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας σχετικά με τη χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή ή συνταγογραφούμενων φαρμάκων. 

   5. Ζεστό και ξηρό περιβάλλον

Χρησιμοποιήστε υγραντήρα αέρα. Ο ψυχρότερος αέρας περιέχει λιγότερη υγρασία, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, και σε συνδυασμό με την ξήρανση που προκαλούν τα οικιακά θερμαντικά μέσα, ο αέρας στον περιβάλλοντα χώρο μπορεί να καταστεί εξαιρετικά ξηρός. Οι συνθήκες αυτές μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση ξηρότητας στον λαιμό. Ο υγραντήρας μπορεί να μαλακώσει τον ξηρό λαιμό μέσω της ύγρανσης των βλεννογόνων. 

 • Αυτό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως δικαιολογία για να κάνετε πολυήμερες χειμερινές διακοπές σε ζεστό, τροπικό κλίμα! 

   6. Σύμπτωμα άλλη νόσου 

Σιγουρευτείτε ότι η ξηρότητα στον λαιμό δεν αποτελεί σύμπτωμα σοβαρότερης νόσου: 

 • Η ξηρότητα στον λαιμό μπορεί να αποτελεί ένδειξη στρεπτόκοκκου στον λαιμό ή μονοπυρήνωσης, αμυγδαλίτιδας, καθώς και διαφόρων άλλων νόσων. 
 • Αν έχετε πυρετό και πόνους στο σώμα, σε συνδυασμό με ξηρότητα στον λαιμό, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να προσδιορίσετε αν έχετε κάποια λοίμωξη. 

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Σχετικές Αναγνώσεις