06 Ιουνίου 2024

Πονόλαιμος καλοκαιριάτικα; Δείτε πως μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε

Ποιές είναι οι πιο κοινές αιτίες του πονόλαιμου το καλοκαίρι

Οι ιογενείς λοιμώξεις που αποτελούν και τις πιο κοινές αιτίες του πονόλαιμου εμφανίζονται και το καλοκαίρι. Οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι λιγότερο συχνές και με πιο έντονα συμπτώματα. 

Ο καλοκαιρινός πονόλαιμος μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, η κατανάλωση ενός πολύ κρύου ροφήματος ή ενός παγωτού είναι αρκετή για να πονέσει ο λαιμός σας. Τα κρύα ποτά βοηθούν στο να δροσιστούμε, αλλά μπορεί να αυξήσουν την ευπάθεια σε λοιμώξεις. Το ίδιο συμβαίνει και σε κρύο κλιματιζόμενο περιβάλλον, με έντονη θερμοκρασιακή διαφορά με το εξωτερικό περιβάλλον. Να θυμάστε ότι η ψύξη μας κάνει να αισθανόμαστε καλά, αλλά μπορεί να μειώσει τις άμυνές μας. 

Το χλωριωμένο νερό της πισίνας, και το αλάτι της θάλασσας, μπορεί να ξηράνουν τον προστατευτικό βλεννογόνο του λαιμού, εκθέτοντάς σας σε αυξημένους κινδύνους. Το ίδιο συμβαίνει και με την έντονη χρήση κλιματιστικών. Παρότι αισθανόμαστε ανακούφιση από τις υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, τα κλιματιστικά απορροφούν την υγρασία του αέρα, ελαττώνουν την υγρασία του χώρου και έχουν την τάση να στεγνώνουν την προστατευτική βλέννα της μύτης και του λαιμού, αυξάνοντας την ευπάθεια σε λοιμώξεις. 

Οι περιορισμένοι χώροι, όπως αεροσκάφη, καράβια, κλειστού τύπου ή λεωφορεία προσφέρουν ένα ιδανικό περιβάλλον για την εξάπλωση μικροβίων. Οι κίνδυνοι από τον ανακυκλωμένο αέρα είναι σχετικά υψηλοί. 

Η εφίδρωση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών των υπαίθριων σπορ μπορεί επίσης να προκαλέσει αφυδάτωση και να οδηγήσει σε δυσάρεστη αίσθηση ξηρότητας στο λαιμό. 

Οδηγίες προφύλαξης 

Προφυλαχθείτε από τον πονόλαιμο για ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι 

  • Πίνετε κρύα ροφήματα με μικρές γουλιές, χωρίς καλαμάκι. Κρατήστε τη γουλιά για λίγο στο στόμα σας πριν την καταπιείτε. 
  • Αναπνέετε από τη μύτη. Εκτός από εξαιρετικό φίλτρο, βοηθά στη θέρμανση του αέρα, ειδικά σε κρύο, κλιματιζόμενο περιβάλλον. Η αναπνοή από το στόμα ξηραίνει το λαιμό και δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης βακτηρίων και ιών. 
  • Καταπιείτε τακτικά. Το σάλιο βοηθά στον καθαρισμό του λαιμού και τον προστατεύει από την εισβολή κοινών μικροβίων. 
  • Πίνετε άφθονα υγρά. Έτσι διατηρείτε το επίπεδο ενυδάτωσης του οργανισμού σας και την υγρασία του λαιμού σας στο σωστό επίπεδο. 
  • Αποφύγετε το κάπνισμα και περιβάλλον με ρύπανση που ερεθίζουν τον λαιμό. 
  • Αποφύγετε την απευθείας έκθεση στον αέρα των κλιματιστικών. Φροντίστε να μην έχετε άμεση έκθεση σε κρύο αέρα όταν οδηγείτε ή βρίσκετε σε δημόσιους χώρους. Στο αυτοκίνητο, φροντίστε να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία σταδιακά καθώς και να μην δέχεστε τον αέρα στο πρόσωπο ή το στήθος. 
  • Καθαρίστε τα φίλτρα των κλιματιστικών και αποφύγετε την παρατεταμένη χρήση ανεμιστήρων. Εξαπλώνουν τη σκόνη στον αέρα και ξηραίνουν τη μύτη και το λαιμό. Έχετε πάντα μαζί σας κάποιο ελαφρύ ρούχο. Θα σας βοηθήσει να προστατευτείτε από απότομες αλλαγές θερμοκρασίας ή σε πολύ ψυχρό κλιματιζόμενο περιβάλλον. 
  • Μην πίνετε αλκοόλ, καθώς προκαλεί αφυδάτωση και ερεθίζει τον ξηρό λαιμό αντί να τον καταπραΰνει. Η ιδέα ότι το αλκοόλ προκαλεί αντισηψία είναι απλά ένας μύθος. 
  • Εάν έχετε επίμονο πονόλαιμο, πυρετό ή αν διαρκεί πάνω από μία εβδομάδα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. 

 

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας. 

Σχετικές Αναγνώσεις