26 Ιανουαρίου 2024

Πονόλαιμος: τι βοηθάει στη γρήγορη ανακούφιση του πόνου

Ο πόνος στον λαιμό και ο πυρετός μπορεί να υποδεικνύουν κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού. Δυσκολία στην κατάποση, ερυθρότητα στον λαιμό και μερικές φορές βραχνάδα: τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συνήθως στην αρχή ιογενών νόσων και κρυολογημάτων. Γιατί παρουσιάζει φλεγμονή ο λαιμός; Τι μπορεί να σας προσφέρει γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα; 

Πονόλαιμος: Ποια είναι τα συμπτώματα που τον προκαλούν;

Όλοι γνωρίζουμε τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος: αρχίζει με ενόχληση και πόνο στον λαιμό, παρουσιάζεται δυσκολία στην κατάποση και ακολουθούν καταρροή, φτάρνισμα και βουλωμένη μύτη. Αργότερα μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα, όπως πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος και μυϊκοί πόνοι. Η συνηθέστερη αιτία είναι η φλεγμονή της ανώτερης αναπνευστικής οδού, η οποία προκαλείται από ιό, αν και σπανιότερα η λοίμωξη μπορεί να οφείλεται σε βακτήρια. Το αποτέλεσμα είναι η φλεγμονή των βλεννογόνων του λαιμού, οι οποίοι εμφανίζουν ερυθρότητα και πρήξιμο. 

Ανάλογα με την περιοχή του λαιμού που έχει προσβληθεί από τη λοίμωξη, διακρίνονται διάφορες μορφές πονόλαιμου: 

 • Φλεγμονή στον φάρυγγα (φαρυγγίτιδα) 
 • Φλεγμονή στις αμυγδαλές (αμυγδαλίτιδα) 
 • Φλεγμονή στον λάρυγγα (λαρυγγίτιδα) 

Αυτές οι τρεις ασθένειες διαφοροποιούνται από τα συμπτώματά τους. Αν ο πόνος στον λαιμό είναι πολύ έντονος, οξύς, επίμονος και δυσκολεύει την κατάποση, τότε τις περισσότερες φορές πρόκειται για αμυγδαλίτιδα. Μπορεί να υπάρχει συνδυασμός διαφόρων μορφών πονόλαιμου, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση που παρουσιάζεται ταυτόχρονα φλεγμονή στον λάρυγγα και στον φάρυγγα. 

Ανακούφιση από τα συμπτώματα: Τι ανακουφίζει τον πόνο στον λαιμό; 

Αν ο πονόλαιμος οφείλεται σε ιογενή νόσο, σε συνδυασμό με πυρετό, καταρροή και βουλωμένη μύτη, τότε μπορείτε να κάνετε ορισμένα βασικά πράγματα: 

 • Πιείτε πολλά υγρά, κατά προτίμηση δύο λίτρα την ημέρα 
 • Φτιάξτε ένα ζεστό τσάι από βότανα, στο οποίο θα προσθέτετε και τζίντζερ 
 • Διατηρήστε ζεστή την περιοχή του λαιμού, π.χ. με μια μαλακή πετσέτα 
 • Ξεκουραστείτε και κοιμηθείτε περισσότερο. 

Πολύ συχνά, καθώς οι περισσότεροι πρέπει να εργάζονται ή να φροντίζουν την οικογένειά τους, δεν είναι δυνατή η πλήρης ξεκούραση στην περίπτωση του πονόλαιμου. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η θεραπευτική αντιμετώπιση, η οποία θα βοηθήσει στη γρήγορη ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Στο φαρμακείο μπορείτε να βρείτε αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα συστηματικής ή τοπικής χρήσης. 

Άλλες αιτίες του πονόλαιμου 

Ο πονόλαιμος είναι ένα από τα τυπικά συμπτώματα του κρυολογήματος. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να οφείλεται σε άλλη νόσο: 

 • γρίπη 
 • αλλεργία 
 • οστρακιά, ιλαρά, παρωτίτιδα 
 • λοιμώδη μονοπυρήνωση. 

Άλλοι παράγοντες ερεθισμού από το περιβάλλον, όπως ο καπνός του τσιγάρου, ο πολύ ξηρός αέρας, η σκόνη και η υπερβολή χρήση της φωνής, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε πόνο και δυσφορία στην περιοχή του λαιμού. 

sore throat

Πονόλαιμος και πυρετός: πότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας; 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ανακούφιση από τον πόνο στον λαιμό, ο οποίος μπορεί να συνδέεται ακόμη και με κρυολόγημα, μπορεί να γίνει με πολύ γνωστά σπιτικά μέσα ή φάρμακα, τα οποία μπορείτε να αγοράσετε χωρίς συνταγή από το φαρμακείο. Αν παρουσιαστούν ορισμένα από τα συμπτώματα που αναφέρονται παρακάτω, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον οικογενειακό σας γιατρό, παιδίατρο στην περίπτωση των παιδιών ή ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο: 

 • σοβαρός και επιβαρυντικός πονόλαιμος 
 • υψηλός πυρετός (από 39°C και πάνω) 
 • πρήξιμο στην περιοχή του λαιμού, δυσχερής ή περιορισμένη αναπνοή 
 • πρόσθετοι πόνοι στην κοιλιά και ναυτία. 

 

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας. 

Σχετικές Αναγνώσεις