19 Μαΐου 2023

Πως να ανακουφίσετε τα ούλα σας από την ουλίτιδα

 1. Ουλίτιδα: τι είναι
 2. Ουλίτιδα: συμπτώματα
 3. Ουλίτιδα: αιτίες
 4. Ουλίτιδα: πρόληψη
 5. Ουλίτιδα: θεραπεία

Όταν κάτι δεν πάει καλά, το σώμα μας γενικά θα μας ενημερώσει – το στόμα μας, δεν αποτελεί εξαίρεση.  Μερικές φορές, η αναζήτηση μικρών προβλημάτων μπορεί να έχει τεράστια οφέλη, βοηθώντας σας να εντοπίσετε ένα πρόβλημα πριν κλιμακωθεί. Αυτό ισχύει σίγουρα για την ουλίτιδα. Όταν αυτή η κατάσταση των ούλων γίνεται κακή, μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και πόνο. Στη χειρότερη περίπτωση, χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει απώλεια δοντιών και οστικής μάζας.(1-3) Τα καλά νέα είναι ότι βουρτσίζοντας τα δόντια μας καθημερινά μπροστά στον καθρέφτη, έχουμε την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε αυτά τα μικρά σημάδια και πάρουμε μέτρα για να διατηρήσουμε τα ούλα μας υγιή.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις αιτίες, τα σημάδια και τα συμπτώματα της ουλίτιδας και τις θεραπευτικές επιλογές που θα σας βοηθήσουν να την καταπολεμήσετε.

Ουλίτιδα: τι είναι

Η  ουλίτιδα είναι μια πολύ συχνή διαταραχή της στοματικής κοιλότητας που εκδηλώνεται μέσω φλεγμονής των ιστών γύρω από τη βάση των δοντιών μας.(3) Αυτή η φλεγμονή είναι συνήθως το αποτέλεσμα ανεπαρκούς στοματικής υγιεινής.(2,3)

Η ουλίτιδα αν  δεν  αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει  σε αιμορραγία των ούλων  που μπορεί να κάνει επώδυνο το βούρτσισμα των δοντιών σας.(1) Μακροπρόθεσμα, χωρίς κατάλληλη θεραπεία, η ουλίτιδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές που επηρεάζουν τους μαλακούς ιστούς και τα οστά και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια δοντιών.(1-3) Γι' αυτό είναι σημαντικό να ελέγχουμε πάντα την κατάσταση των ούλων μας.

συμπτώματα

Ουλίτιδα: συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ουλίτιδας; Πώς μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε;

Ορισμένες αλλαγές στη στοματική μας κοιλότητα λειτουργούν ως προειδοποιητικά σημάδια για την πιθανή ανάπτυξη ουλίτιδας.

Ένα υγιές στόμα είναι κάτι περισσότερο από τέλεια λευκά δόντια και φρέσκια αναπνοή. Εάν τα ούλα σας έχουν έντονα ερυθρωπό χρώμα, μπορεί να είναι ένα σημάδι φλεγμονής σχετιζόμενης με την ανάπτυξη ουλίτιδας.(3)

Άλλα συμπτώματα εμφάνισης ουλίτιδας μπορεί να είναι η παρουσία οιδήματος στον ιστό των ούλων, μια ασυνήθιστη ευαισθησία σε ζεστά και κρύα ροφήματα και ο τοπικός πόνος.  Τα πιο προχωρημένα σημεία περιλαμβάνουν εκτεταμένη αιμορραγία των ούλων, κακή αναπνοή και, σε σοβαρές περιπτώσεις, απόσπαση του ούλου από το δόντι. Το τελευταίο μπορεί να προκληθεί από συσσώρευση πέτρας λόγω έλλειψης σωστής στοματικής υγιεινής.(3)

Ουλίτιδα: αιτίες

Η ουλίτιδα εμφανίζεται γενικά λόγω της υπερβολικής συσσώρευσης βακτηρίων στο στόμα μας. Δημιουργούν μια πλάκα που συσσωρεύεται στα δόντια μας που θα πρέπει να αφαιρεθεί. Εάν αυτό δεν συμβεί μπορεί να σχηματιστεί πέτρα και να σκληρύνει / επικαθήσει κοντά στα ούλα μας, γεγονός που προκαλεί ανοσοαπόκριση στον μαλακό ιστό του στόματος,  δημιουργώντας οίδημα και φλεγμονή.(3)

Πρόσθετα της φυσικής συσσώρευσης βακτηρίων στο στόμα μας, υπάρχουν και εξωτερικοί παράγοντες που καθιστούν πιο δύσκολη τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής και ευνοούν το σχηματισμό πέτρας.

Μερικά παραδείγματα είναι:

 1. Το κάπνισμα (1,2)
 2. Η Κακή σύγκλειση ή οδοντικός συνωστισμός (2)
 3. Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες (2)
 4. Το κακό βούρτσισμα των δοντιών (1,2)
 5. Ακατάλληλο νήμα (1,2)

πρόληψη

Ουλίτιδα: πρόληψη

Για επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται  με την ουλίτιδα και φλεγμονής των ούλων, βοηθά η πρόληψη, αποτρέποντας την εδραίωση της.  Η βελτίωση της στοματικής σας υγιεινής σύμφωνα με τις συμβουλές των οδοντιάτρων είναι η πιο αποτελεσματική λύση για να αφήσετε πίσω σας αυτή τη δυσάρεστη στοματική κατάσταση.(1) Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας διδάξει την καλύτερη τεχνική βουρτσίσματος για τον καθαρισμό των δοντιών σας και να διασφαλίσει ότι χρησιμοποιείτε τη σωστή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα για τις ανάγκες σας.(1,2)

Επιπλέον, είναι σημαντικό να μην παραμελείτε ποτέ τη χρήση οδοντικού νήματος για να διασφαλίσετε βαθύτερο και πιο προσεκτικό καθαρισμό του στόματός σας.(1,2) Οι πλύσεις με στοματικό διάλυμα μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των ούλων σας και να αποτρέψουν τη συσσώρευση βακτηρίων φτάνοντας στα σημεία που δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα και το νήμα σας.  Για να κρατήσετε το χαμόγελό σας, μην ξεχνάτε ποτέ να καθαρίζετε τα δόντια σας και να επισκέπτεστε τακτικά έναν οδοντίατρο.(1)

θεραπεία

Ουλίτιδα: θεραπεία

Εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχει φλεγμονή στα ούλα σας και ουλίτιδα, μπορεί να υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές θεραπείας για να σας βοηθήσουν.  Φαρμακευτικά στοματικά διαλύματα ή εξειδικευμένες οδοντόπαστες μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία ανάρρωσης και να επαναφέρουν τη στοματική σας υγιεινή.(4,5)

Μια επιλογή είναι Tantum Verde σε στοματικό διάλυμα και οδοντόπαστα, Περιέχει τη δραστική ουσία βενζυδαμίνη που μειώνει τη φλεγμονή, και ανακουφίζει τον πόνο μέσω μιας διπλής δράσης: αναισθητικής και αναλγητικής.(4,5)

Με φρέσκια γεύση μέντας,  το Tantum Verde σε μορφή στοματικού διαλύματος και οδοντόπαστας,  είναι απλό στη χρήση καθώς βουρτσίζετε τα δόντια σας ιδανικά μετά τα γεύματα ή ξεπλένετε καλά το στόμα σας με τη συνιστώμενη  δόση των 15 ml, 2-3 φορές την ημέρα.  Είναι σημαντικό να μην υπερβείτε τη μέγιστη ημερήσια δοσολογία χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον οδοντίατρό σας.(4)

Δράστε νωρίς για να διατηρήσετε το χαμόγελό σας λαμπερό

Όπως είδαμε, η ουλίτιδα είναι μια κοινή στοματική διαταραχή που μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστεί.(1) Ευτυχώς, τα ούλα σας θα σας ειδοποιήσουν δυνατά και καθαρά όταν υποφέρουν από κάποια φλεγμονή. Και μέσα από πολλές απλές επιλογές για τη θεραπεία της ουλίτιδας μπορείτε να διατηρήσετε το στόμα σας υγιές και χαρούμενο για ένα δια βίου χαμόγελο!

 

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Δε χρησιμοποιείται σε ασθενείς με υπερευαισθησία στα συστατικά του προϊόντος, και σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΟΦ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ‘Η ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ

βιβλιογραφικές αναφορές

1. Everything You Need to Know About Dental and Oral Health - Available at: https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health [Last accessed June 2022].

2. Silk H. Primary Care Clin Office Pract. 2014; 41: 75-90.

3. Gingivitis (Gum Disease) Causes, Risk Factors, and Symptoms – Available at: https://www.healthline.com/health/gingivitis [Last accessed June 2022].

4. Tantum Verde Στοματικό Διάλυμα 0.15% Φύλλο οδηγιών χρήσης.

5. Tantum Verde Οδοντόπαστα 0.5% Φύλλο οδηγιών χρήσης.

Σχετικές Αναγνώσεις

 1. Στοματική υγεία και ποιότητα ζωής

  Η στοματική υγεία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα γενικής ευεξίας καθώς κλινικές μελέτες δείχνουν ότι οι φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη συνολική μας υγεία.

  Κατηγορίες: Στοματική Υγεία