08 Μαΐου 2024

Πόνος ή χαλάρωση των δοντών;

Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

Στην περιοδοντίτιδα περιλαμβάνονται τα φλεγμονώδη νοσήματα του περιοδοντίου, δηλαδή το σύνολο των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια. Χαρακτηρίζεται από την προοδευτική απώλεια του φατνιακού οστού γύρω από τα δόντια και αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση και επακόλουθη απώλεια των δοντιών. 

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Στην περιοδοντίτιδα, βακτήρια προσκολλώνται και αναπτύσσονται στις επιφάνειες των δοντιών. Παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης περιοδοντικής νόσου είναι: 

 • κάπνισμα 
 • κακή ρύθμιση του διαβήτη 
 • κληρονομική (γενετική) ευαισθησία 

Στη φάση αυτή το οστούν και οι ίνες που συγκρατούν σταθερά τα δόντια, έχουν πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά. Στα ούλα δημιουργείται ένα κοίλωμα κάτω από την παρυφή τους και εκεί παγιδεύονται οι τροφές και η πλάκα. Η κατάλληλη οδοντιατρική αγωγή και η σχολαστική φροντίδα στο σπίτι, μπορούν να αποτρέψουν την επιδείνωση. 

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον περιοδοντολόγο

Η Προχωρημένη Περιοδοντίτιδα είναι το τελευταίο στάδιο της πάθησης κατά το οποίο έχουν καταστραφεί το οστούν και οι ιστοί που υποστηρίζουν τα δόντια. Τα δόντια γίνονται χαλαρά ή πέφτουν και δυσκολεύεστε στο μάσημα. Εάν δεν σωθούν με κάποια εντατική αγωγή, τότε πρέπει να αφαιρεθούν. 

 

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας. 

Σχετικές Αναγνώσεις

 1. Στοματική υγεία και ποιότητα ζωής

  Η στοματική υγεία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα γενικής ευεξίας καθώς κλινικές μελέτες δείχνουν ότι οι φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη συνολική μας υγεία.

  Κατηγορίες: Στοματική Υγεία

 2. Γνωρίζετε τι είναι η ουλίτιδα;

  Ο όρος ουλίτιδα χρησιμοποιείται για να δηλώσει ότι υπάρχει φλεγμονή στα ούλα. Μετά την πλήρη ανάπτυξη των δοντιών εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα, ενώ η αντιμετώπισή της είναι συχνά εύκολη.

  Κατηγορίες: Στοματική Υγεία