16 Νοεμβρίου 2023

Σταματήστε τις ενοχλήσεις της λαρυγγίτιδα το χειμώνα

 1. Λαρυγγίτιδα: τι είναι
 2. Λαρυγγίτιδα: σημάδια και συμπτώματα
 3. Λαρυγγίτιδα: αιτίεςΞηρός λαιμός: θεραπείες
 4. Λαρυγγίτιδα: θεραπείες

Το ξυπνητήρι χτυπάει. Ανοίγετε τα μάτια σας, έτοιμοι να ξεκινήσετε τη μέρα σας και ξαφνικά αισθάνεστε μια οδυνηρή αίσθηση καψίματος στο λαιμό σας. Προσπαθείτε να μιλήσετε αλλά η φωνή σας είναι αδύναμη, αγνώριστη. Η λαρυγγίτιδα, μια φλεγμονή των φωνητικών χορδών, είναι συχνά η αιτία αυτής της ενοχλητικής κατάστασης. Για μερικούς, αυτή η διαταραχή κάνει ακόμη και μια απλή συνομιλία με φίλους μια πρόκληση και παρεμβαίνει στην κοινωνική τους ευεξία. Για άλλους που η εργασία τους εξαρτάται από τη φωνή τους όπως τραγουδιστές, δάσκαλοι, παρουσιαστές, ηθοποιοί, μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολο.

Ας ανακαλύψουμε μαζί μερικές βασικές συμβουλές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της λαρυγγίτιδας και την προώθηση της διαδικασίας επούλωσης, ώστε να μπορείτε να αφήσετε πίσω σας αυτόν τον ενοχλητικό στοματικό ερεθισμό το συντομότερο δυνατό.

Λαρυγγίτιδα: τι είναι

Λαρυγγίτιδα: τι είναι

Η λαρυγγίτιδα είναι μια φλεγμονή του λάρυγγα, που προκαλείται συνήθως λόγω ιών ή φωνητικής κατάχρησης. Προκαλεί οίδημα που μπορεί να επηρεάσει τις φωνητικές χορδές, παραμορφώνοντας τους παραγόμενους ήχους. Το αποτέλεσμα είναι μια οξεία αλλοίωση της φωνής, με μειωμένη ένταση και βραχνάδα.(1)

Αλλά τι ακριβώς είναι ο λάρυγγας, το φωνητικό κουτί όπου αναπτύσσεται αυτή η διαταραχή;

Ο λάρυγγας είναι ένα όργανο που βρίσκεται στο λαιμό, μεταξύ του φάρυγγα και της τραχείας. Έχει την εμφάνιση ενός κοίλου κυλίνδρου και η λειτουργία του είναι διττή:(1,2)

 • για να τη ροή αέρα να περάσει από τη μύτη και το στόμα στους βρόγχους και αντίστροφα όταν αναπνέετε, εμποδίζοντας παράλληλα τα τρόφιμα να περάσουν τυχαία στους πνεύμονες
 • για να επιτρέψετε την εκπομπή ήχων - γνωστή και ως φώνηση - που σας επιτρέπει να μιλάτε, να φωνάζετε και να τραγουδάτε

Ο λάρυγγας είναι μερικές φορές γνωστός ως το φωνητικό σας κουτί.(1) Πρόκειται για μια δομή που αποτελείται από χόνδρους και μύες που υποστηρίζει την κίνηση των φωνητικών χορδών.(2) Συνήθως, οι φωνητικές χορδές ανοίγουν και κλείνουν ομαλά: οι κινήσεις και οι δονήσεις τους παράγουν ήχο. Γι 'αυτό, όταν ο λάρυγγάς σας είναι φλεγμονώδης και πρησμένος, η φωνή σας μπορεί να γίνει βραχνή ή σχεδόν να μην ακούγεται.(1)

Ανάλογα με τη διάρκειά της, η λαρυγγίτιδα ταξινομείται ως οξεία (λιγότερο από 3 εβδομάδες) ή χρόνια (πάνω από 3 εβδομάδες).(2)

Λαρυγγίτιδα: σημάδια και συμπτώματα

Λαρυγγίτιδα: σημάδια και συμπτώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας θα υποχωρήσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες.  Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν, συνιστάται να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.(3)

Τα σημάδια και συμπτώματα περιλαμβάνουν:(3)

 1. Βραχνάδα
 2. Αδύναμη φωνή ή αφωνία
 3. Αίσθηση γαργαλήματος και δυσφορία στο λαιμό
 4. Πονόλαιμος
 5. Ξηρός λαιμός
 6. Ξηρός βήχας

Τα παιδιά μπορούν επίσης(4)

 1. εμφανίσουν πυρετό 38°C ή υψηλότερη
 2. να μην τρώνε ή να μην πίνουν
 3. εμφανίσουν δυσκολία αναπνοής (αλλά αυτό είναι σπάνιο)

Λαρυγγίτιδα: προκαλεί

Περιπτώσεις λαρυγγίτιδας που διαρκούν λιγότερο από τρεις εβδομάδες είναι γνωστές ως οξεία λαρυγγίτιδα.  Συχνά η αιτία αυτού του τύπου λαρυγγίτιδας είναι μια ιογενής λοίμωξη ή τέντωμα του φωνητικού σας κουτιού λόγω υπερβολικής χρήσης.

Αιτίες οξείας λαρυγγίτιδας περιλαμβάνουν:(1)

 1. Ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού
 2. Βακτηριακή λοίμωξη
 3. Φωνητική καταπόνηση, που προκαλείται από φωνές ή υπερβολική χρήση της φωνής

Όταν η διάρκεια της λαρυγγίτιδας υπερβαίνει τις τρεις εβδομάδες, ονομάζεται χρόνια λαρυγγίτιδα. Αυτός ο τύπος φλεγμονής προκαλείται συνήθως από παρατεταμένη ή συνεχή έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες.  Εάν καπνίζετε, μπορεί να είστε ευάλωτοι σε αυτόν τον τύπο λαρυγγίτιδας.

Εκτός από την κόπωση των φωνητικών χορδών, η χρόνια λαρυγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει βλάβες ή συμφύσεις στις φωνητικές χορδές (πολύποδες ή οζίδια).(5)

Εδώ είναι οι πιο κοινές αιτίες της χρόνιας λαρυγγίτιδας:(1,5)

 1. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
 2. Χρόνια ιγμορίτιδα
 3. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 4. Συνήθης υπερβολική χρήση της φωνής σας
 5. Κάπνισμα
 6. Αλλεργίες

Λιγότερο συχνές αιτίες χρόνιας λαρυγγίτιδας περιλαμβάνουν:

 1. Βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις
 2. Λοιμώξεις από ορισμένα παράσιτα

Λαρυγγίτιδα: θεραπείες

Θυμηθείτε: η αυτο-φροντίδα είναι απαραίτητη για την ανάρρωση από λαρυγγίτιδα και την πρόληψη της επανεμφάνισής της.  Φροντίστε τον λάρυγγά και τη φωνή σας!

Η έντονη χρήση  της  φωνής κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου οξείας λαρυγγίτιδας μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις φωνητικές χορδές. Γνωρίζουμε ότι το να μην υψώνεται τη φωνή σας για λίγες μέρες μπορεί να είναι δύσκολο για τους παρουσιαστές και τους τραγουδιστές και όσους εργάζονται σε θορυβώδη περιβάλλοντα ή με μικρά παιδιά, αλλά είναι ένα προστατευτικό μέτρο που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε προβλήματα στο μέλλον.

Ακολουθεί μια λίστα με βασικές συμβουλές για αυτο-φροντίδα:(4,6)

 1. Αναπνεύστε υγρό αέρα. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να διατηρήσετε τον αέρα στο σπίτι ή το γραφείο σας υγρό. Εισπνεύστε ατμό από ένα μπολ με ζεστό νερό ή ένα ζεστό ντους.
 2. Πίνετε άφθονα υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση (αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη).
 3. Βρέξτε το λαιμό σας. Δοκιμάστε να πιπιλίσετε παστίλιες ή κάντε γαργάρες με ζεστό αλμυρό νερό. 
 4. Ξεκουράστε τη φωνή σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Αποφύγετε να μιλάτε ή να τραγουδάτε πολύ δυνατά ή για πολλή ώρα. Εάν πρέπει να μιλήσετε σε μεγάλες ομάδες, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μικρόφωνο ή μεγάφωνο.
 5. Αποφύγετε τους ψιθύρους. Οι ψίθυροι ασκούν μεγαλύτερη πίεση στις φωνητικές χορδές από ό, τι η κανονική ομιλία.

Εάν συνεχίσετε να αισθάνεστε δυσφορία από λαρυγγίτιδα, μπορείτε να ζητήσετε του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας. Θα είναι σε θέση να σας υποδείξουν μια σειρά σκευασμάτων για να καταπραΰνουν το λαιμό σας καθώς ο λάρυγγάς σας θεραπεύεται.

Tantum Verde Spray

Για παράδειγμα, το Tantum Verde παρέχει ανακούφιση από τα επώδυνα συμπτώματα του πονόλαιμου. Η δραστική του ουσία, η βενζυδαμίνη, έχει διπλή δράση στον πόνο με αναλγητικά και αναισθητικά αποτελέσματα που ανακουφίζουν από τον πόνο ενώ μειώνουν τη φλεγμονή που τον προκαλεί.(8,9) Μπορείτε να βρείτε το Tantum Verde σε ένα φαρμακείο, ως σπρέι ή παστίλιες, ανάλογα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις.(7,8)

Εάν η λαρυγγίτιδα σας δεν έχει υποχωρήσει μετά από αρκετές εβδομάδες,(9) κλείστε ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα διερευνήσει την αιτία της συνεχιζόμενης φλεγμονής και θα σας βοηθήσει να βρείτε την κατάλληλη θεραπεία.

Πάρτε πίσω τη φωνή σας και επανασυνδεθείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα

Η φωνή σας είναι ένα σημαντικό μέρος του ποιοι είστε, βοηθώντας σας να επικοινωνήσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Μπορεί ακόμη και να είναι το κλειδί για την καριέρα σας ως τραγουδιστής, παρουσιαστής ή δάσκαλος. Όποια και αν είναι η περίπτωση, είναι σημαντικό να φροντίσετε τη φωνή σας φροντίζοντας τις φωνητικές σας χορδές και τον λάρυγγα. Υγιείς συνήθειες μπορούν να κρατήσουν τη φωνή σας δυνατή και ο λαιμός σας, θα σας ευχαριστήσει!

 

 

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

βιβλιογραφικές αναφορές

 1. Humanitas Research Hospital. Laryngitis. Available at: https://www.humanitas.net/diseases/laryngitis/ [Last accessed June 2022].
 2. Suárez-Quintanilla J, et al Anatomy, Head and Neck, Larynx. Available at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538202/#:~:text=The%20larynx%20is%20a%20cartilaginous%20skeleton%2C%20some%20ligaments%2C%20and%20muscles,it%20and%20a%20mucous%20membrane. [Last accessed June 2022].
 3. Laryngitis: symptoms and causes. Available at: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/laryngitis/symptoms-causes/syc-20374262 [Last accessed June 2022].
 4. uk. Laryngitis. Available at: https://111.wales.nhs.uk/Laryngitis/ [Last accessed June 2022].
 5. Beacon Health System. Laryngitis. Available at: https://www.beaconhealthsystem.org/library/diseases-and-conditions/laryngitis?content_id=CON-20374243 [Last accessed June 2022].
 6. Laryngitis: diagnosis and treatment. Available at: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/laryngitis/diagnosis-treatment/drc-20374267[Last accessed June 2022].
 7. Tantum Verde Spray 0.30% Φύλλο οδηγιών χρήσης.
 8. Tantum Verde Παστίλιες 3mg Φύλλο οδηγιών χρήσης
 9. Chronic Laryngitis. Available at: https://www.healthline.com/health/laryngitis [Last accessed June 2022].

  12 TNV 11-2023, cons-web

Σχετικές Αναγνώσεις