31 Ιανουαρίου 2023

Φαρυγγίτιδα, γνωρίζοντας και νικώντας το «γραντζούνισμα» στο λαιμό σας

 1. Φαρυγγίτιδα: τι είναι
 2. Φαρυγγίτιδα: συμπτώματα
 3. Φαρυγγίτιδα: αιτίες
 4. Φαρυγγίτιδα: θεραπεία

Ξηρός, και κόκκινος λαιμός με πόνο; Δυσκολεύεστε να απολαύσετε τη μέρα σας, να εκφραστείτε και να εστιάσετε στα πράγματα που επιλέγετε; Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται στη φαρυγγίτιδα, μια φλεγμονή του φάρυγγα, που συνήθως ονομάζεται «πονόλαιμος» και συνήθως είναι ιογενής προέλευσης, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από βακτήρια.(1) Η φαρυγγίτιδα εκτός από πολύ επώδυνη είναι πολύ ενοχλητική επειδή καθιστά δύσκολη την κατάποση και την ομιλία, στερώντας σας τις απολαύσεις της γεύσης και της συνομιλίας.

Ας δούμε περισσότερα για αυτή την κοινή διαταραχή και πώς να την ανακουφίσουμε.

Φαρυγγίτιδα: τι είναι

Φαρυγγίτιδα: τι είναι

Ο πονόλαιμος ή η φαρυγγίτιδα είναι πόνος, δυσφορία ή μια αίσθηση κνησμού στο λαιμό που συχνά κάνει την επώδυνη την κατάποση.(1)

Η αιτία της φαρυγγίτιδας είναι οίδημα ή φλεγμονή του φάρυγγα,(2) αλλά τι ακριβώς είναι ο φάρυγγας;

Ο φάρυγγας είναι ένας μυϊκός μεμβρανώδης σωλήνας που βρίσκεται κάθετα πίσω από τις ρινικές κοιλότητες, τη στοματική κοιλότητα και τον λάρυγγα. Η λειτουργία του είναι να επιτρέπει τη διέλευση της τροφής στον οισοφάγο και από εκεί στο στομάχι. Μεταφέρει επίσης τον αέρα που αναπνέετε στον λάρυγγα, από όπου φτάνει στην τραχεία, τους βρόγχους και τελικά τους πνεύμονες. Η συνδετική φύση του φάρυγγα μεταξύ του εξωτερικού κόσμου και των εσωτερικών οργάνων τον καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητο στην επίθεση παθογόνων παραγόντων.(2)

Η φαρυγγίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οξεία ή χρόνια μορφή. Η κύρια διαφορά έγκειται στη διάρκεια και το χρονοδιάγραμμα του πόνου: η οξεία φαρυγγίτιδα στους ενήλικες γενικά υποχωρεί εντός 10 ημερών ενώ η χρόνια φαρυγγίτιδα διαρκεί περισσότερο.(3)

Άλλοι τύποι φαρυγγίτιδας είναι η παλινδρομική φαρυγγίτιδα, στην οποία τα βλεννώδη τοιχώματα ερεθίζονται από γαστροοισοφαγικά οξέα και η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, που προκαλείται από βακτήρια Στρεπτόκοκκου(1).

Φαρυγγίτιδα: συμπτώματα

Φαρυγγίτιδα: συμπτώματα

Ένας φάρυγγας με φλεγμονή προκαλεί έντονο πόνο, κνησμό και αίσθημα καύσου στο λαιμό, καθιστώντας δύσκολη την κατάποση. Ένα άλλο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η ερυθρότητα της βλεννογόνου μεμβράνης. Μερικές φορές η φαρυγγίτιδα προκαλεί αφωνία (απώλεια φωνής). Η φαρυγγίτιδα εμφανίζεται συχνά σε συνδυασμό με πυρετό, κεφαλαλγία, κακουχία, μυϊκή κόπωση και διευρυμένους λεμφαδένες στο λαιμό(5).

Τα σημάδια και συμπτώματα του πονόλαιμου περιλαμβάνουν:(5)

 1. Πόνο ή αίσθημα κνησμού στο λαιμό
 2. Πόνο που επιδεινώνεται με την κατάποση ή την ομιλία
 3. Δυσκολία κατάποσης
 4. Επώδυνοι, πρησμένοι αδένες στο λαιμό ή τη γνάθο
 5. Πρησμένες και ερυθρωπές αμυγδαλές
 6. Λευκές κηλίδες ή πύον στις αμυγδαλές
 7. Βραχνάδα
 8. Αφωνία

Τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας στα παιδιά θα πρέπει να σας ανησυχήσουν εάν παρουσιάζουν δυσκολία αναπνοής, δυσκολία κατάποσης ή ασυνήθιστο σάλιο (που μπορεί να είναι σημάδι δυσκολίας στην κατάποση). Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα στο παιδί σας, ζητήστε άμεση βοήθεια από έναν παιδίατρο.(5)

Στους ενήλικες, τα πιο ανησυχητικά συμπτώματα σχετίζονται με σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες, πόνους στο αυτί, εξανθήματα και υψηλό πυρετό. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημεία, ζητήστε άμεση βοήθεια από το γιατρό σας.(5)

Φαρυγγίτιδα: αιτίες

Οι αιτίες του πονόλαιμου περιλαμβάνουν:(6)

 1. Ιογενείςλοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη
 2. Βακτηριακή λοιμώξεις(συμπεριλαμβανομένων των στρεπτοκοκκικών καταστάσεων της ομάδας Α)
 3. Αδενικός πυρετός (επίσης γνωστός ως μονοπυρήνωση και προκαλείται από λοίμωξη από τον ιό Epstein-Barr)

Οι μη θεραπευμένες στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις του λαιμού μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές όπως λοιμώξεις του μέσου ωτός (μέση ωτίτιδα) και, σε ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, ρευματικό πυρετό. (6) Εάν τα συμπτώματά επιμένουν ή εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τα συμπτώματα είναι σημαντικό να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Φαρυγγίτιδα: θεραπεία

Φαρυγγίτιδα: θεραπεία

Ιογενής Φαρυγγίτιδα; Τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να ξεκουραστείτε και να υγραίνετε το περιβάλλον.

Επίσης, θυμηθείτε να πίνετε πολλά υγρά για να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα - προτιμήστε ζεστό νερό, ζεστό τσάι ή και τα δύο. Για να ενυδατώσετε το λαιμό σας, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε παραδοσιακές θεραπείες, όπως πλύσεις με αλμυρό νερό, ή τσάι με λεμόνι.

Aποφύγετε ερεθιστικές ουσίες, όπως ο καπνός και τα πικάντικα τρόφιμα.(7)

Εάν δεν δείτε βελτίωση, μπορείτε να βασιστείτε στα συγκεκριμένα δραστικά συστατικά ορισμένων προϊόντων που διατίθενται στα φαρμακεία. Για παράδειγμα, Το Tantum Verde παρέχει ανακούφιση από τα επώδυνα συμπτώματα του πονόλαιμου. Η δραστική του ουσία, η βενζυδαμίνη, έχει διπλή δράση στον πόνο με αναλγητικά και αναισθητικά αποτελέσματα που ανακουφίζουν από τον πόνο ενώ μειώνουν τη φλεγμονή που τον προκαλεί.(8,9) Μπορείτε να βρείτε το Tantum Verde σε ένα φαρμακείο, ως σπρέι ή παστίλιες, ανάλογα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

Εάν τα συμπτώματά επιμένουν, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να ανακαλύψετε την καλύτερη λύση για εσάς.(5)

Πάντα να φροντίζετε το λαιμό σας, όχι μόνο όταν είστε άρρωστοι

Πάντα να φροντίζετε το λαιμό σας, όχι μόνο όταν είστε άρρωστοι

Η φαρυγγίτιδα μπορεί να είναι μια οδυνηρή και ερεθιστική ασθένεια, αλλά ένα πράγμα πρέπει να ειπωθεί: είναι μια ενόχληση που σας κάνει να γνωρίζετε το λαιμό σας και τη σημασία της υγείας του.

Σκέφτεστε ποτέ το λαιμό σας όταν αισθάνεστε καλά; Η απάντηση είναι όχι: πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν τη σημασία αυτού του οργάνου μόνο όταν αρχίζει να πονά και να επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας, εμποδίζοντας μας να μιλάμε ή να τρώμε με το συνηθισμένο μας κέφι. Η φροντίδα της υγείας του λαιμού σας μπορεί να σας βοηθήσει να απολαύσετε το φαγητό και τις υφές του, μαζί με την ευχαρίστηση μιας ευχάριστης συζήτησης.

Αξίζει τον κόπο για την υγεία του λαιμού σας και ολόκληρου του σώματός σας!

 

 

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Δε χρησιμοποιείται σε ασθενείς με υπερευαισθησία στα συστατικά του προϊόντος, ασθενείς με ενεργό πεπτικό έλκος ή ιστορικό έλκους ή άλλες οργανικές παθήσεις του πεπτικού, φαινυλκετονουρία και σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Το Tantum Verde Spray 15ml δεν είναι κατάλληλο για εφήβους και παιδιά.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΟΦ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ‘Η ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ

βιβλιογραφικές αναφορές

 1. Johns Hopkins Medicine. Pharyngitis. Available at: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/pharyngitis.[Last accessed June 2022]
 2. Albahout KS., Lopez RA. Anatomy, Head and Neck, Pharynx. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544271/ [Last accessed June 2022]
 3. Cleveland Clinic. Chronic Pharyngitis. Available at: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22280-chronic-pharyngitis [Last accessed June 2022]
 4. Mayo Clinic. Strep throat in young children: A common disease. Available at: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/strep-throat/expert-answers/strep-throat/faq-20058524 [Last accessed June 2022]
 5. Mayo Clinic. Sore throat: symptoms and causes. Available at: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/symptoms-causes/syc-20351635[Last accessed June 2022]
 6. com. Sore throat. Available at: https://www.mydr.com.au/sore-throat/[Last accessed June 2022]
 7. Cleveland Clinic. Sore throat (Pharyngitis). Available at: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/8274-sore-throat-pharyngitis. [Last accessed June 2022]
 8. Tantum Verde Spray 0.30% Φύλλο οδηγιών χρήσης.
 9. Tantum Verde Παστίλιες 3mg Φύλλο οδηγιών χρήσης

 

7 TNV 2-2023, cons-web

Σχετικές Αναγνώσεις

 1. Στοματική υγεία και ποιότητα ζωής

  Η στοματική υγεία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα γενικής ευεξίας καθώς κλινικές μελέτες δείχνουν ότι οι φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη συνολική μας υγεία.

  Κατηγορίες: Στοματική Υγεία