21 Μαρτίου 2023

H φαγούρα στο λαιμό είναι ενοχλητική: αιτίες και αντιμετώπιση

 1. Φαγούρα στο λαιμό: αιτίες
 2. Φαγούρα στο λαιμό: θεραπείες

Είχατε ποτέ ενοχλητική φαγούρα στο λαιμό; Μήπως όταν πρέπει να κάνετε μια παρουσίαση ή θέλετε να επευφημήσετε την αγαπημένη σας ομάδα στο μεγάλο παιχνίδι; Η δυσφορία στο λαιμό μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την καθημερινή σας ζωή, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις αιτίες και να βρείτε τη σωστή λύση για να ανακάμψετε γρηγορότερα.

Φαγούρα στο λαιμό: αιτίες

Φαγούρα στο λαιμό: αιτίες

H φαγούρα στο λαιμό είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση φλεγμονής  και μυρμήγκιασμα στην περιοχή μεταξύ της βάσης της γλώσσας και του φάρυγγα. (1)

H φαγούρα στο λαιμό μπορεί να έχει διάφορες αιτίες: (1,2)

 1. Φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα και αμυγδαλίτιδα.
 2. Τραχειίτιδα.
 3. Τροφικές αλλεργίες.
 4. Αναπνευστικές αλλεργίες, ιδιαίτερα συχνές σε ορισμένες περιόδους του έτους, όπως η άνοιξη.
 5. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
 6. Εγκαύματα: μπορεί να συμβεί όταν καταναλώνουμε τρόφιμα και ποτά που είναι πολύ ζεστά.
 7. Κοινό κρυολόγημα και γρίπη
 8. Ρινίτιδα

Ανάλογα με τη σοβαρότητα, οι ασθενείς με φαγούρα στο λαιμό μπορεί επίσης να έχουν ξηρό βήχα, πόνο, ερυθρότητα του στοματικού βλεννογόνου, εμβάθυνση της φωνής  και κόπωση στην κατάποση.

Λάβετε υπόψη ότι αυτή η λίστα είναι ενδεικτική και θα πρέπει πάντα να ζητάτε συμβουλές από το γιατρό σας. (1)

Εάν έχετε συχνά φαγούρα στο λαιμό, μπορείτε να μειώσετε τον αριθμό των περιστατικών και τη διάρκεια τους με αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Κάποιες από αυτές μπορεί να είναι:

 • Παραμείνετε ενυδατωμένοι
 • Περιορίστε ή αποφύγετε το άνοιγμα παραθύρων ή τις εξόδους σας κατά τη διάρκεια εμφάνισης της αλλεργίας
 • Πλύνετε συχνά τα χέρια σας κατά τη διάρκεια της εποχής του κρυολογήματος και της γρίπης. (2)

Φαγούρα στο λαιμό: θεραπείες

Φαγούρα στο λαιμό: θεραπείες

Η φαγούρα στο λαιμό είναι πολύ ενοχλητική, αλλά υπάρχουν αρκετές θεραπείες που παρέχουν άμεση ανακούφιση. Μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε στον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για τις συστάσεις τους.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτό είναι μόνο ένα σύμπτωμα,  πράγμα που σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζεται "άμεσα" με μια συγκεκριμένη θεραπεία, αλλά "έμμεσα" με την επίλυση της υποκείμενης ιατρικής κατάστασης. (1)

Όταν βλέπουμε τα πρώτα σημάδια αυτής της κατάστασης, υπάρχουν μερικές απλές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσφορίας:

 1. Βεβαιωθείτε ότι ο αέρας δεν είναι πολύ ξηρός.

Συχνά ο αέρας που αναπνέουμε στο σπίτι είναι πολύ ξηρός, ειδικά σε περιόδους του έτους που διατηρούμε τη θέρμανση αναμμένη.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να υγραίνετε τον αέρα, κάτι που μπορεί να γίνει πολύ απλά χρησιμοποιώντας ειδικούς υγραντήρες ή τοποθετώντας υγρές πετσέτες στα θερμαντικά σώματα.  

 1. Αποφύγετε τα πολύ ξηρά στερεά τρόφιμα: ορισμένα τρόφιμα μπορεί να ερεθίσουν τον λαιμο και να δυσκολέψουν την κατάποση.
 2. Πιείτε μικρές γουλιές νερού: αυτό βοηθά να διατηρηθεί ο λαιμός υγρός και να αποφευχθεί ο ξηρός βήχας. (1)
 3. Φάτε μέλι
 4. Πιείτε ζεστό τσάι τζίντζερ με λεμόνι και μέλι (2)

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, εάν η φαγούρα του λαιμού σας δεν παρουσιάζει σημεία βελτίωσης μετά από λίγες ημέρες ή εάν συνοδεύεται από συμπτώματα όπως:

 1. Σοβαρός πονόλαιμος
 2. Πυρετός
 3. Δυσκολία κατάποσης
 4. Συριγμός
 5. Κνίδωση
 6. Πρήξιμο στο πρόσωπο (2)

Μην αφήσετε την φαγούρα στο λαιμό να βάλει τα σχέδιά σας σε αναμονή

Είτε σκοπεύετε να επευφημήσετε δυνατά την αγαπημένη σας ομάδα, να κάνετε ένα ταξίδι στα βουνά ή απλά θέλετε να απολαύσετε μια μέρα με φίλους χωρίς κάποια ενοχλητική φαγούρα στο λαιμό σας, αφιερώστε χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας και  να ανακουφιστείτε.

 

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

βιβλιογραφικές αναφορές

1. Humanitas. Itchy throat. Available at:  https://www.humanitas.net/wiki/symptoms/itchy-throat/ [Last accessed April 2022].

2. Healthline. Itchy Throat Remedy. Available at:  https://www.healthline.com/health/itchy-throat-remedy#see-a-doctor [Last accessed April 2022].

Σχετικές Αναγνώσεις